För att skicka ett svar måste du logga in eller registrera dig

Inlägg 2

1 Ämne av Daria Shutko 09/09/2016 21:48:06

  • Daria Shutko
  • Nybörjare
  • Inaktiv
  • Plats: Samara
  • Registrerad: 09/21/2016
  • Inlägg: 1

Ämne: Stäng fokusstrålterapi

Hej, berätta, snälla, har du ett förfarande - röntgenterapi med nära fokus? För behandling av plantarvorter. (Det fanns två operationer - det hjälpte inte, de rekommenderade detta förfarande). Om så är fallet, hur går man vidare med det? Behöver jag en remiss från en hudläkare eller terapeut? Är det betalt? Tack på förhand.

2 svar från Belova 2016-10-05 10:23:04

  • Belova
  • Anställd GBUZ SOKOD
  • Inaktiv
  • Plats: Samara
  • Registrerad: 06-06-2013
  • Inlägg: 720

Re: Stäng fokusstrålterapi

Hej! Denna tjänst tillhandahålls inte i GBUZ SOKOD.

Det viktigaste är att inte vara sen! Behandling av hemangiomas hos barn

Lyckligtvis utgör hemangiomas i de allra flesta fall inte en allvarlig fara för liv och hälsa. Men även om denna oestetiska neoplasma på huden fortfarande bara är en kosmetisk defekt, kan det ge en person många problem. Hemangiomas är inte så sällsynta - hos 30-40% av alla barn under deras första leveår. Men många föräldrar lägger inte vikt vid en liten fläck på kinden eller ögonlocken och börjar behandlingen endast när tiden kan hopplöst förloras.

Vladimir Shafranov
Professor, avdelningen för pediatrisk kirurgi, ryska statliga medicinska universitetet, Rådgivande centrum för behandling av vaskulära tumörer på grundval av kliniskt sjukhus nr 13 uppkallad efter N.F. Filatova

Hemangiomas eller angiomas (från de grekiska orden haima - "blod" och angeion - "kärl") är vaskulära neoplasmer. I själva verket är det godartade tumörer som aldrig blir maligna. Oftast är hemangiomas belägna på huden och i den subkutana vävnaden och har utseendet på fläckar i storlek från flera millimeter till tiotals centimeter, vars färg kan vara annorlunda - från rosa till lila-cyanotiska. Ibland är en tumör synlig från födseln och ibland visas den senare - vanligtvis under första hälften av livet. Ett kännetecken för dessa formationer är förmågan att snabbt, ibland snabbt växa, särskilt under de första månaderna av livet, och i vissa fall, när tumören växer, fångas och förstörs omgivande vävnader. På bara några veckor kan små fläckar förvandlas till massiva tumörer som förvrängar barnet och påverkar den normala funktionen hos de organ som är involverade i den patologiska processen. Under andra halvan av året eller under det andra livet av året bromsar tillväxten av hemangiomas vanligtvis och slutar sedan, och i 8% procent av fallen genomgår neoplasmen omvänd utveckling och försvinner (detta händer vanligtvis endast med enkla hemangiomas som finns på kroppsdelar som vanligtvis är dolda av kläder).

  • Enkla hemangiomas finns på ytan på huden. De har utseendet på fläckar med en rundad eller oregelbunden kontur av röd eller cyanotisk färg. En sådan neoplasma består av kärl nära intill varandra. Ett av dess alternativ kan vara en utökad stellate-vaskulatur. Enkla hemangiomas är vanligast..
  • Kavernösa hemangiomas kan lokaliseras på olika djup, ofta i den subkutana vävnaden. De består av många håligheter i olika former och storlekar och har utseende som svullnad av större eller mindre storlek. Om en sådan angiom är tillräckligt djup, kan huden ovanför den kanske inte ändras..
  • Kombinerat hemangiom är en kombination av enkel och cavernös.

Diagnostik

Med hemangiomas på ytan av huden är diagnosen vanligtvis inte svår, särskilt för en erfaren läkare. Om neoplasmen har uppstått i djupare vävnader, till exempel i musklerna, kan ytterligare forskningsmetoder behövas - ultraljud och angiografi (en röntgendiagnostisk metod, där kärlen och hålrummen som bildar angiom fylls med radiopaque material, vilket gör det möjligt att bestämma dess struktur mer detaljerat). I mycket sällsynta fall tvingas läkare att ta till sig en biopsi, dvs. ta emot och undersöka ett litet fragment av en tumör.

Behandling

Om ett barn har hemangiom, och särskilt i fall av snabb ökning, är det nödvändigt att konsultera en specialist så snart som möjligt. Bara troligtvis kommer barnet att behöva omedelbar behandling, eftersom försening i sådana situationer kan leda till allvarliga konsekvenser (till exempel till en grov kosmetisk defekt), som i framtiden kommer att vara svår att korrigera. Det finns ingen mening med att vänta passivt och hoppas att ditt barn kommer att falla i de mycket 8% där neoplasmen försvinner utan medicinsk intervention. Fördelen med tidig behandling är att det bästa, inklusive ur kosmetisk synvinkel, uppnås med en liten mängd hemangiom, och dess behandling är den minst traumatiska för barnet. I det här fallet, efter behandling (som regel händer en kort tid), kommer både barnet och hans föräldrar för alltid att glömma att ett sådant problem alls fanns.
Alla metoder för behandling av hemangiomas kan delas in i två grupper - konservativa (icke-kirurgiska) och operativa (kirurgiska).
Valet av taktik beror på hemangiomens typ, storlek, läge och tillväxthastighet, liksom konsekvenserna av dess tillväxt. De mest populära är konservativa metoder:

  1. Exponering för låga temperaturer (kryodestruktion). Detta är den vanligaste och enkla metoden som används för att behandla enkla hemangiomas, särskilt med deras snabba tillväxt. För att bli helt av med problemet krävs oftast bara en eller två sessioner med exponering för hemangiomområdet med flytande kväve eller snö av bergsyra på poliklinisk basis. Kallt exponerad angiomvävnad fryses under en kort tid, dör sedan och ersätts med frisk vävnad, vanligtvis även utan ärr. Särskild förberedelse av barnet för denna procedur krävs inte. Det påverkar inte barnets allmänna tillstånd. Behandlingen och läkningsprocessen som följer den är smärtfri. Behandlingen tar flera minuter, fullständig läkning tar ungefär en månad. Efter en kryoterapisession ska lesionsstället behandlas 4–5 gånger om dagen med 70% alkohol och 5% kaliumpermanganatlösning eller briljant grönt. Sedan, efter bildandet av en skorpa (detta händer efter cirka 7-10 dagar), bör det behandlas i följd med 70% alkohol och babygrädde. Inga förband appliceras på skadningsområdet, och behandlingen av vattenprocedurer förändras inte.
  2. Exponering för höga temperaturer (laserbestrålning). En bra metod för att behandla enkla hemangiomas, men bara i erfarna händer. Dess negativa sida är möjligheten att förstöra bindevävnadsramen, som utgör grunden för alla kroppsvävnader, inklusive friska vävnader som omger hemangiom, varför defekten återställs efter hemangiomens död. Detta kan leda till långsam läkning och ärrbildning..
  3. sclerotherapy Det används för att behandla kavernösa och kombinerade hemangiomas. Ett skleroseringsmedel introduceras i hemangiomområdet (alkohol används ofta) i en blandning med anestesimedel (novokain). Denna metod leder till skleros i hemangiomkärl, vilket bromsar tillväxten..
  4. Röntgenterapi med kort fokus. Det består i selektiv bestrålning av ett hemangiomställe med en minimal effekt på friska vävnader. Ett effektivt sätt att behandla angiomas i ansiktet (inte allmänt använt).
  5. Elektrokoagulering (avlägsnande av neoplasmer med hjälp av en elektrisk kniv). Med god effekt används det vid behandling av telangiectasias - ytliga vaskulära asterisker (inte allmänt använda).
  6. Medicinska metoder som används vid behandling av hemangiomas:
    • Hormonterapi. Det bevisas att hormonbehandling bromsar spridningen av hemangiomas under första hälften av ett barns liv. Men läkare tillämpar denna metod vid något stadium av förberedelserna för operationen endast vid omfattande, komplexa, snabbt ökande hemangiomas, fylld med lång och smärtsam behandling.
    • Behandling med cytostatika. En biverkning av dessa läkemedel är undertryckandet av bildandet av blodceller, så metoden är inte utbredd.
    • Interferonterapi. En extremt dyr metod, men det finns ingen övertygande statistik som bekräftar dess effektivitet..
  7. Kombinerad behandling. Det används för att behandla omfattande kavernösa eller kombinerade hemangiomas, särskilt de som finns i ansiktet. Oftast använder läkare en kombination av kryodestruktion och skleroterapi.
  8. Kirurgisk behandling - kirurgiskt avlägsnande (excision) av hemangiomas - används för kavernösa, kombinerade snabbt växande tumörer.

En barnläkare som har diagnostiserats med hemangiom kommer att hänvisa barnet till en konsultation med antingen kirurgen på hans hemort eller ett specialiserat centrum. Det andra alternativet är att föredra eftersom viss praktisk erfarenhet krävs för att bekräfta diagnosen och välja rätt behandlingstaktik..

Hemangiomstrålbehandling med kort fokus

Relaterade och rekommenderade frågor

1 svar

Sidsök

Vad ska jag göra om jag har en liknande men annorlunda fråga?

Om du inte hittade den information du behöver bland svaren på den här frågan, eller om problemet är något annorlunda än det som presenterades, kan du försöka fråga läkaren en ytterligare fråga på samma sida om han är ämnet för huvudfrågan. Du kan också ställa en ny fråga, och efter ett tag kommer våra läkare att svara på det. Det är gratis. Du kan också söka efter relevant information om liknande problem på den här sidan eller via webbplatsens söksida. Vi kommer att vara mycket tacksam om du rekommenderar oss till dina vänner på sociala nätverk.

Medicinsk portal 03online.com tillhandahåller medicinska konsultationer i korrespondens med läkare på webbplatsen. Här får du svar från riktiga utövare inom ditt område. För närvarande ger platsen råd inom 50 områden: allergist, anestesiolog, resuscitator, venereolog, gastroenterolog, hematolog, genetiker, gynekolog, homeopat, hudläkare, pediatrisk gynekolog, pediatrisk neurolog, pediatrisk kirurg, pediatrisk kirurg, pediatrisk kirurg, barnkirurg, dietkirurg, specialist på infektionssjukdomar, kardiolog, kosmetolog, taleterapeut, ENT-specialist, mammolog, medicinsk advokat, narkolog, neurolog, neurokirurg, nefolog, nutritionist, onkolog, onkolog, ortopedisk traumekirurg a, ögonläkare, barnläkare, plastikkirurg, proktolog, psykiater, psykolog, pulmonolog, reumatolog, radiolog, sexolog androlog, tandläkare, trikolog, urolog, farmaceut, herbalist, flebolog, kirurg, endokrinolog.

Vi svarar på 96,71% av frågorna..

Kort fokus röntgenrecensioner

Och förresten, ingenting finns kvar
Det var på baksidan av huvudet

Ställ frågor, jag har lärt mig detta


*
användare
" om mig "
en dagbok
Inlägg: 44
Registrering: 02.22.05
moskva
Anastasia 12/03/2004


*
Suzer
" om mig "
en dagbok
Inlägg: 41
Registrering: 08/09/05
Almaty, Kazakstan

Zarina 04/29/2005


*
användare
" om mig "
en dagbok
Inlägg: 117
Registrering: 11.11.05
Komsomolsk-na-Amure

Alice 05.17.2005
Vanya 12/06/2015

Prenumerera på ämnet
E-postmeddelande om svar på ett ämne under ditt frånvaro från forumet.

Prenumerera på forumet
E-postmeddelande om nya ämnen i detta forum medan du är offline.

Ladda ner / skriv ut ämnet
Visa teman i olika format för senare nedladdning eller utskrift.

Kompakt versionNu: 6 maj, 20:52 kl.
Webbplatsadministrationens yttrande kanske inte sammanfaller med författarnas syn på artiklar och annat material som publiceras på webbplatsen. Kom ihåg att du inte kan lita på de råd som ges i absentia på Internet i hälsofrågor för dig och dina barn.!
Återtryck och användning av webbplatsmaterial och meddelanden från konferenser tillåts endast på Internet om det finns en aktiv länk till MATERINSTVO.RU och med namnen på författare!
Användningen av fotografier förbjuds utan skriftligt tillstånd från deras författare!
Integritetspolicy och behandling av personuppgifter

Webbplatsen använder cookies och kan samla in dina personuppgifter. Läs vår sekretesspolicy.

Hemangiom i nedre ögonlock

Sökforum
avancerad sökning
Hitta alla inlägg tackade
Bloggsökning
avancerad sökning
Till sida.
hfitdf
Visa profil
Hitta alla inlägg av hfitdf
Jag skulle vilja veta åsikter från andra läkare,
doctor101
Visa profil
Hitta alla inlägg av doctor101
Läs dagbok
hfitdf
Visa profil
Hitta alla inlägg av hfitdf
ostanin_s senior
Visa profil
Hitta alla inlägg av ostanin_s Senior
hfitdf
Visa profil
Hitta alla inlägg av hfitdf
Bilder
New bitmap.jpg (12,9 Kb, 76 visningar)
hfitdf
Visa profil
Hitta alla inlägg av hfitdf

Om du vill sätter vi fotot av barnet i stealth-läge.

Uppgifterna om användning av röntgenterapi är blandade. Tidigare användes det både utomlands och i Ryssland mycket mer allmänt än för närvarande. Den största nackdelen med denna metod är bristen på övertygande data om riskerna för komplikationer från själva behandlingen. Å andra sidan, om hemangiom direkt hotar ett viktigt organ, kan och bör detta behandlingsalternativ övervägas. Det är därför (frånvaron av allvarliga omedelbara komplikationer, ackumulerade data om effektiviteten och användningen i livshotande eller organhotande situationer) strålterapi används fortfarande.

Jag kan erbjuda dig att bekanta dig med den fullständiga texten till en studie av japanska läkare om användning av strålterapi för svår ansiktshemangiomas, åtföljd av en mycket anständig genomgång av publikationer om detta ämne..

Radiologi 2001 Mar; 218 (3): 834-9.
Strålterapi för liv- eller funktionshotande hemangiom för spädbarn.
Ogino I, Torikai K, Kobayasi S, Aida N, Hata M, Kigasawa H.
Institutionen för radiologi, Kanagawa Children's Medical Center, Yokohama, Japan.

Fulltext [Länkar är endast tillgängliga för registrerade användare].

Jag har redan förmedlat essensen av författarnas slutsats. Bland annat indikerar författarna ett möjligt "dosberoende" av biverkningar på mängden absorberad dos. Negativa recensioner gäller för det mesta doser på mer än 10 grå. Positiva data om den kombinerade användningen av strålterapi och kortikosteroider ges..

Det hände så att de i St. Petersburg i princip kan erbjuda dig bara två behandlingsalternativ för hemangiomas - kirurgiskt avlägsnande och strålning. Snarare erbjuder de fortfarande behandling med laserbestrålning, men på ett sådant sätt att det är bättre att glömma bort det. Bestrålning av paraorbital hemangiom med överlappande synfält är åtminstone ett av de möjliga behandlingsalternativen, och i jämförelse med kirurgi är det ofta det bästa valet. Dmitry Dmitrievich Kupatadze är den huvudsakliga pediatriska vaskulärkirurgen i St Petersburg, han arbetar bra och hemangiomas är hans specialisering. Men desto mer korrekt verkar valet vara mot strålbehandling - eftersom jag inte insisterade på en kirurgisk lösning på frågan.

Jag kommer inte ihåg exakt vilka strålningsdoser vi använder, men det verkar inte mer än 2 grå per session. Du kan klargöra denna fråga, denna information kan påverka antagandet av ytterligare beslut..
Huvudsaken är emellertid om det finns spridning eller inte. Om du med konstant noggrann dynamisk observation (foto med en linjal) ser att hemangiom har slutat växa och inte försöker återuppta det, är det troligt vettigt att avbryta aktiva åtgärder. Jag är nästan säker på att Dmitry Dmitrievich följer ungefär denna taktik..
Jag skulle avstå från att försöka komprimera på en sådan plats.

Kort fokus röntgenrecensioner

21 års framgångsrikt arbete.

  • Hem
  • tjänster
  • Barnavdelning
  • Behandling av kärlformationer hos barn
  • Stäng fokusstrålterapi

Stäng röntgenterapi med fokus

Grunden för att välja en behandlingsmetod är alternativet hemangiom, dess lokalisering, graden av tillväxtaktivitet. Undersökning och behandling av patienter utförs av högt kvalificerade läkare med lång erfarenhet av att arbeta med barn. Kliniken har högteknologisk diagnostisk utrustning med den senaste modifieringen: ultraljudsmaskiner, laserterapi, nära fokus röntgenterapi, utrustad med datorprogram.

Frågan om metoden för att behandla ett barn löses kollegialt: laserterapi, röntgenterapi med kort fokus, kirurgisk ingripande.

Röntgenbehandling med kort fokus utförs på ett kontor utrustat med den senaste tekniken, med alla förutsättningar för att skydda barnet från den allmänna effekten av joniserande strålning på barnets kropp.

Indikationer för användning av nära fokuserad röntgenbehandling vid behandling av hemangiomas och vaskulära formationer:

    Lokaliseringens komplexitet; Ansikte; Barn under 1 år; Typ av hemangiomas: djup kapillär, subkutan, kombinerad (kutan-subkutan); Kombinerad skada på flera anatomiska områden; Område (vilken lokalisering som helst) är mer än 10 cm2; Snabb tillväxt av angiom; Sår och blödning från tumörbädden.
    Keratomavlägsnande; Behandling av keloid ärr (3-5 sessioner i 1-2 veckor);

Konservativa metoder inkluderar:

    skleroserande laserterapi; strålterapi;

Före och efter röntgenbehandling:

Vår långsiktiga observation av patienter med denna patologi och jämförelse av behandlingsresultat ledde till slutsatsen att valet av icke-kirurgisk behandling bör strikt differentieras och bero på typen av hemangiom och dess placering. När man väljer patienter för behandling bör varje barn undersökas av flera specialister: en vaskulär kirurg, onkolog, radioterapeut, hudläkare, laserterapeut och barnläkare. En ultraljud av hemangiom är obligatorisk. Efter en sådan undersökning skickas barnet för en viss typ av behandling. Vår klinik använder inte sådana typer av terapi som hormonbehandling, flytande kväve, kryoterapi.

Bland alla de kliniska egenskaperna hos hemangiomas vid bestämning av indikationerna för strålterapi är den ledande komplexiteten hos anatomisk lokalisering, som hänvisar till hemangiomas i sådana områden som omloppsbana, retrobulbar utrymme för övre och nedre ögonlock. Det noterades att spontan regression av hemangiomas av denna lokalisering inte observeras på grund av god vaskularisering av detta ansiktsområde. Därför bör behandling av orbitalregionen hos barn påbörjas så tidigt som möjligt för att undvika stängning av palpebral klyvning, vilket leder till ytterligare synskador. Behandlingen bör påbörjas före 1 år (och helst 2-3 månader), eftersom hemangiomvävnadens känslighet för joniserande strålning vid denna ålder är mycket hög, vilket säkerställer botande av hemangiomas med fullständig återställning av normal hud.

Röntgenterapi för calcaneal spur: effektivitet, recensioner, rekommendationer från specialister

Calcaneal spår kännetecknas av snabb spridning av benvävnad i området osteofyt (ryggrad), som komprimerar nervändarna och skadar fascia.

Av denna anledning uppstår svår smärta, foten deformeras och gångvägen förändras..

Effektiv modern behandling av hälsporrar är baserad på att ta mediciner som minskar inflammation, lossar öm häl och fysioterapi.

Strålbehandling av hälspåren är en fysioterapimetod som ingår i komplex terapi.

Heel Spur Behandling med röntgen

Röntgenbehandling anses vara en farlig procedur över hela världen och har många kontraindikationer och biverkningar. Denna metod används när andra fysioterapiprocedurer, såsom chockvågsterapi för hälsporrare, laserterapi, elektrofores, inte gav de förväntade resultaten..

Fysioterapeutisk behandling av hälsporrar med röntgenstrålar utförs på poliklinisk basis med hjälp av en speciell anordning som avger röntgenstrålar i intervallet 20-400 kV. Under proceduren påverkar joniserande (radioaktiv) strålning direkt osteofyten, vilket minimerar andra vävnader minimalt.

Under påverkan av små doser av radioaktiva röntgenstrålningar blockeras nervändarna och smärtintensiteten reduceras.

Benväxt under påverkan av strålning elimineras inte, men denna typ av terapi har följande positiva effekt:

  1. Anestesi. Effekten märks efter den första proceduren och ett stabilt resultat observeras efter 4-5 bestrålningssessioner.
  2. Lindring av inflammation. I influenszonen intensifieras blodcirkulationsprocesserna, vilket leder till ett undertryckande av produktionen av prostaglandiner, som orsakar vävnadsinflammation.
  3. Regeneration. Små strålningsdoser hjälper till att påskynda återställningen av skadade fasciaceller.

Dessutom förbättrar joniserande strålning effekten av antiinflammatoriska läkemedel. Därför gör den behandlande läkaren, som regel, justering av läkemedelsbehandlingsregimen för hälsporen vid passering av en kurs med röntgenbehandling..

Hur går hälsporen bestrålningssession??

Röntgen session är 5-10 minuter. Patienten ligger på soffan eller sitter på en stol. Ett blyskyddande förkläde placeras på området med det lilla bäckenet och bröstet. När de utsätts för nya röntgenmaskiner av stängd typ kanske inte blyskydd finns..

Fysioterapeuten leder ett strålningsrör till hälområdet, som avger två typer av joniserande strålning:

1. Strålning med lång fokus

Röret installeras på ett avstånd av 50-70 cm från exponeringspunkten. Joniseringsenergin är 60-200 kV. Strålar med låg strålning tränger igenom 5-10 cm in i vävnader och påverkar ben, senor och blodkärl.

Djup strålbehandling av hälsporen stoppar inflammation, minskar smärta och utlöser aktivt cellförnyelse. En betydande nackdel med denna metod är den negativa påverkan av strålning på ett brett område av foten.

2. Stäng fokusstrålning

Strålningskällan installeras på ett avstånd av 5-7 cm från hälen. Joniseringsenergin på 30-60 kV. Exponeringsdjupet för strålarna är inte mer än 5 cm. Strålning verkar så exakt som möjligt på den calcaneala ryggraden och omgivande vävnader..

Detta är en säkrare metod för bestrålning, men dess effektivitet är lägre än för tele.

Strålningstyperna växlas vanligtvis, eller läkaren föreskriver 2-3 sessioner med telefoto och sedan 5-7 sessioner med telefoto. Den positiva effekten av röntgenterapi kan utvärderas helt 2-4 veckor efter kursen.

En sådan förlängning är associerad med vävnadernas förmåga att ackumulera strålning, d.v.s. efter behandlingen fortsätter de radioaktiva partiklarna att verka till fullständigt förfall.

Under denna period är det viktigt att öka effekten av röntgenterapi och bidra till läkning av fascia. För att göra detta måste du använda Strasbourg-strumpan under sömnen, och under dagen lossa foten med ortopediska inläggssulor, bågstöd, hälkudde.

En andra kurs krävs för 10% av patienterna. Det kan genomföras tidigast tre månader senare. I de flesta fall förskrivs inte upprepad strålbehandling till patienten..

Efter att ha lindrat akut smärta och inflammation kan läkaren rekommendera att spiken tas bort med laserterapi för hälspår eller UHT.

Röntgenterapi för hälsporrar: läkares rekommendationer

Vid behandling av en hälspår med röntgen är det nödvändigt att följa medicinska rekommendationer:

  • en vecka före kursstart, sluta använda lokala irriterande salvor och kompresser;
  • i behandlingsprocessen inte ta varma bad, uppvärmning, värmepolster;
  • lossa effektivt den exponerade hälen.
  • behandla hälen på platsen för exponering för strålning med speciella Pyatkashpor-krämer som aktivt återfuktar och skyddar mot övertorkning;

För att minska belastningen på klackarna måste du välja rätt innersulor eller klackar.

Du kan bekanta dig med valet av den bästa hälkudden och välja det bästa alternativet, med hänsyn till ditt tillstånd, fotstruktur och funktioner, på vår webbplats.

Läkare rekommenderar också att bära ortopediska skor av hög kvalitet och använda de bästa inläggssulorna för sporrar "Concept Anti-shock" eller andra produkter som passar dig bäst.

Uppmärksamhet! En ökad belastning på de bestrålade vävnaderna kan leda till oönskade effekter, kallus kring tillväxt och infektion i de omgivande vävnaderna. Använd ortopediska apparater för att minska belastningen på hälen när du går och i vila.

När behandling av hälsporrar med strålning är kontraindicerat?

Röntgenstrålar är radioaktiva och i höga koncentrationer kan orsaka betydande hälsoskador. Detta betyder dock inte att röntgenbehandling i alla fall måste överges..

Ofta är denna typ av fysioterapi en extrem åtgärd och hjälper till att undvika kirurgiskt avlägsnande av hälspåren. Innan en kurs går, måste den behandlande läkaren utvärdera möjliga risker och samla anamnes och undersöka patienten.

Kontraindikationer för röntgenbehandling är:

  • strålningssjukdom, onkologiska sjukdomar, deras behandling med strålbehandling;
  • patologi för det hematopoietiska systemet;
  • sjukdomar i inre organ och system;
  • utmattning av kroppen, vitaminbrister;
  • graviditet, postpartum perioden;
  • akuta infektionssjukdomar;
  • hälsår, inflammatoriska processer.

Efter att ha genomgått en strålbehandling bör kvinnor vidta åtgärder för att förhindra graviditet inom 6 månader.

Som regel försöker de att inte förskriva behandling med små doser av strålning till personer i fertil ålder, liksom till personer över 65 år.

Röntgenterapi för hälsporrar: recensioner och pris

Effektiviteten av röntgenbehandling beror på storleken på piggen, stadiet i den inflammatoriska processen, kursens längd och egenskaperna hos patientens kropp.

De bästa resultaten uppnås genom att uppfylla alla rekommendationer från specialister i kombination med läkemedelsbehandling och lossa foten med sulor och klackar.

Recensioner av röntgenterapi från patienter i 90% av fallen är positiva. Mer än hälften av dem indikerar en fullständig frånvaro av biverkningar, 45% rapporterar mindre biverkningar: mild klåda, irritation, skalning av huden på platsen för bestrålning, vilket lätt elimineras med Pyatkashpor-förebyggande salva.

Endast 5% av patienterna upplever en uttalad biverkning av strålbehandling. I detta fall stoppas kursen omedelbart..

Jämfört med laserterapi och UVT är röntgenbehandling av hälsporrare billigare i kostnad i betalda medicinska centra. Kostnaden för en procedur på en modern säker röntgenmaskin är 400-500 rubel, och hela kursen på 10 sessioner är 4-5 tusen.

I kommunala kliniker är bestrålning gratis.

Hur man väljer rätt behandling för basalcellscancer

I ungefär tre år har jag rådgivit patienter på Internet. Under denna tid blev jag övertygad om att det i vårt land finns en vilseledande uppfattning att basalcellscancer (aka bascells hudcancer) inte är en allvarlig tumör. Det ger inte metastaser, det behandlas enkelt och det kallas uteslutande formellt som cancer.

Denna inställning till basalcellskarcinom ger upphov till ett stort antal metoder för dess behandling. Många läkare behandlar det som finns. Mycket ofta ignoreras enorma studier, som länge har distribuerat tillgängliga behandlingsalternativ på podiet.

Nyligen på Instagram startade en mycket avslöjande diskussion med en av mina kollegor. Nedan följer kommentarer på en publikation där ett basalt cellkarcinom i näsan är cirka 2 cm stort, troligtvis knutformigt.

Denna diskussion visar tydligt att tillförlitliga studier av effektiviteten hos olika metoder för behandling av basalcellscancer och praxis av någon anledning existerar i parallella universum.

Du säger: ”Kanske har läkaren rätt? Kanske är dessa studier riktigt föråldrade och avancerade läkare har länge vunnit bascellsjukdomen med nya högteknologiska behandlingsmetoder? ”

För att förstå måste du svara på flera viktiga frågor:

GÅ!

Fråga 1. Vad är faran för basalcellscancer??

Låt oss gå till fakta som bekräftas av forskning..

  1. Basalioma är den vanligaste maligna tumören i huden. Inte alla studier bekräftar detta, eftersom inte alla cancerregister klassificerar det som maligna tumörer. Här är minst en inhemsk källa [1] och en engelskspråkig [2], som bekräftar detta.
  2. 5- och 10-årig överlevnad för basalcellscancer är nästan 100% [3], men i isolerade försummade fall är döden möjlig som ett resultat av tumörinvasion i de underliggande strukturerna (foto 18+). I Ryssland dog 758 personer av hudcancer (basalcell och skivepitel) 2015. Mot bakgrund av det totala antalet dödsfall från alla onkologiska sjukdomar (mer än 930 000 personer) går den tidigare siffran förlorad [5].
  3. Trots avsaknaden av ett hot mot livet är den största faran för basalcellskarcinom en betydande kosmetisk defekt som kan uppstå om tumören inte behandlas på länge. Detta beror på det faktum att 85% av basalomas är belägna i ansiktet eller halsen. [4]

Fråga 2. Finns det basala cellkarcinom med olika grader av fara??

Ja, det finns skillnader. Det finns bascellcancer med hög och låg risk för återfall. Se tabellen.

Område H: ansiktsmask (inklusive ögonlock, ögonbrynen, hud runt ögonen, näsan, läpparna [hud och röd läppkanten], haka, underkäken, hud / spår framför och bakom aurikeln, tempel, öron), könsdelar, handflator och fötter.

Område M: kinder, panna, hårbotten, nacken och benen.

Område L: bagageutrymme och extremiteter (exklusive underben, handflator, fötter, naglar och vrister).

anteckningar

  1. Lokalisering oavsett storlek kan vara ett tecken på hög risk..
  2. Histologiska former av låg risk: nodulär (nodulär), ytlig, keratotisk, piloid, med differentiering mot hudens bihang, Pincus fibroepiteliom.
  3. Område H betyder hög risk oavsett storlek.
  4. Morfinliknande, basquamos (metatypisk), skleroserande, blandad infiltrativ, mikronodulär i någon del av tumören.

För att tilldela tumören en status som "hög risk för återfall" är det tillräckligt att ha till och med en faktor från höger kolumn.

Basalcellscancerbehandlingsmetoder beror på risken för återfall.

Till den viktigaste frågan nr 3, "Hur väljer jag en behandling för basalcellscancer?" vi kommer att svara i slutet av artikeln.

Nu kommer vi att göra en detaljerad genomgång av de vanligaste behandlingarna för basalcellscancer.

Typer av behandling för hudcancer i basalceller

Kirurgiskt avlägsnande av basalcellscancer

Mikrografisk kirurgi av Mohs

Huvudsyftet med varje behandlingsmetod för bascells hudcancer är att ta bort tumören helt från kroppen. Detta händer vanligtvis så här:

1 och 2 - ett snitt görs på huden, liknande formen som en spindel
3 - basaliom, tillsammans med ett litet fragment av frisk hud tas bort, såret sutureras inte
4 - såret sutureras med avbrutna suturer eller intradermal sutur.

Men vad händer om allt visade sig mindre framgångsrikt än i den första bilden och tumören inte tas bort helt?

Tänk om infångning av friska vävnader inte var tillräckligt och en del av tumören förblev i huden, och detta skulle oundvikligen leda till ett återfall?

Du kan anta: ”Så du måste dra tillbaka mer! Klipp till helvetet! ” (med)

Tyvärr är detta alternativ inte alltid lämpligt, eftersom 85% av basalomas är belägna i ansiktet och som regel finns det ingenstans att dra sig tillbaka.

Vad ska man göra? Hur man å ena sidan tar bort en tumör 100% och å andra sidan tar bort ett minimum av friska vävnader?

Den amerikanska kirurgen Frederick Mos (Mohs) redan 1936 föreslog ett tumörborttagning av skikt för lager med histologisk undersökning av varje avlägsnat skikt under operation.

Det ser ut så här:

  1. Ta bort tumören med fångande av frisk vävnad. Det borttagna materialet faller omedelbart under mikroskopet till en patolog. Läkaren ser för att se om det finns frisk vävnad i resektionens kanter..
  1. Om vid en av kanterna på resektionen finns basalceller, tar läkaren bort ett annat lager.

Återigen kikar patomorfologen orolig in i mikroskopet och inser att tumörceller återigen upptäcks i resektionens djupa kant..

  1. Jag tror att den allmänna betydelsen är tydlig. Ta bort lager för lager tills patomorfologen ser alla kanter på resektionen utan tumörceller.

Allt. Såret sutureras, hela teamet, svettande svett från ansiktet, lämnar operationssalen.

Foton före och efter behandling med Mos-metoden öppnas efter att du har klickat på den här bilden

Möjliga komplikationer är standard, som för alla kirurgiska ingrepp:

  • varbildning;
  • blödning;
  • postoperativ ärrutveckling.

Nackdelar med metoden i jämförelse med excision med en skalpell:

  • hög komplexitet;
  • operationens betydande varaktighet;
  • högt pris.
  • fullständigt avlägsnande av tumören;
  • den lägsta möjliga andelen återfall;
  • histologisk bekräftelse av renheten hos resektionens kanter;
  • i vissa fall låter metoden dig ta bort en mindre mängd frisk vävnad än med liknande skärningar med en skalpell.

Vi kommer att prata i detalj i situationer då denna metod är optimal för behandling av basalcellscancer i slutet av artikeln..

I Ryssland känner jag till den enda kliniken där Mohs borttagning används.

Skalpel excision

Med traditionellt avlägsnande av basalcellskarcinom med en skalpell har kirurgen samma uppgift som under Mohs mikrografisk kirurgi - att ta bort tumören helt.

Å andra sidan, eftersom läkaren troligtvis arbetar med ansiktshuden med ett bascellkarcinom, är det viktigt för honom att undvika ett uttalat designande ärr efter operationen.

Detta väcker frågan - hur mycket ska jag gå tillbaka från tumörens synliga kant för att minimera risken för återfall och samtidigt inte ta bort en persons halva ansikte med tumören? Hur man bestämmer "gyllene medelvärde"?

Här återigen kommer kliniska studier att hjälpa oss, och inte en, utan en hel metaanalys, som innehåller data från 1 353 patienter med hudcancer i basalceller från 6 studier. [6]

Enligt denna publikation kommer ett avstånd på 4 mm att räcka för att helt ta bort den primära (icke-återfall) skada på bascells hudcancer som inte är större än 2 cm. Författare rekommenderar 5-6 mm för återfall av basalcellscancer och tumörer med hög risk för återfall, samt aggressiva histologiska typer.

3 huvudtyper av kirurgiskt excision för basalcellscancer

Den första typen gav jag som exempel ovan, men jag måste ta den igen - borttagning från det spindelformiga snittet:

Efter att ha genomfört ett snitt och tagit bort tumören, tillsammans med ett fragment av friska vävnader, är sårets kanter anslutna och sys med lite ansträngning.

Denna typ av stängning av defekter används endast för mycket små tumörstorlekar, eftersom möjligheterna att dra åt sårets kanter i ansiktet är mycket begränsade..

Den andra typen är stängningen av en hudfel som inträffar efter avlägsnande av basalcellskarcinom med hudflikar. I engelsk litteratur flik kirurgi.

Det finns huvudtyper av plast med hudflikar..

  1. Dikotyledonös klaff - används oftare i näsan.
  1. Islet klaff - ett fragment separeras från den omgivande huden, men inte från de underliggande vävnaderna och flyttas för att stänga defekten.
  1. Rotationsflik.
  1. O-T-plast.
  1. H-plast.

Jag kommer inte att ge hela utbudet av möjliga tekniker för att stänga defekten med hudflikar. Min uppgift är att visa att det finns många alternativ. Om kirurgen plötsligt säger något som "nej, det finns inget sätt att ta bort det kirurgiskt", kanske du borde ta reda på yttrandet från en annan kirurg.

Basalcellskarcinom före operation

Omedelbart efter operationen

2 månader efter operationen

Den tredje typen av operation för basalcellscancer

I en situation där varken den första eller den andra typen av kirurgi kan tillämpas förblir plasten ett fritt hudtransplantat.

Efter (ibland under) borttagandet av tumören förbereder kirurgen ett hudfragment av den erforderliga storleken på givarstället. Detta är vanligtvis insidan av axeln, iliac-regionen.

Därefter läggs givarfragmentet på defekten som bildas efter avlägsnande av tumören och sys till den omgivande huden.

Komplikationer vid kirurgiskt avlägsnande av basalcellscancer:

  • varbildning;
  • blödning;
  • avstötning av hudfliken;
  • avvikelse mellan sömmarna;
  • postoperativ ärrutveckling.

Nackdelar med den kirurgiska excisionsmetoden med en skalpell i jämförelse med Mos-operation:

  • behovet, som regel, att fånga upp mer frisk vävnad;
  • brist på histologisk utvärdering av resektionens kanter under operation.

Fördelar:

  • låg kostnad;
  • relativt kort varaktighet.

Vi kommer att prata i detalj i situationer då denna metod är optimal för behandling av basalcellscancer i slutet av artikeln..

Elektrokoagulation, radiovågmetod, laser

Dessa metoder används för mycket små foci av basalcellscancer, liksom när det finns förtroende för att tumören inte växer till subkutan vävnad. Det är också viktigt att notera att elektroexcision endast ska användas när tumören är belägen i området med låg risk för återfall. I fallet nedan är bascellen belägen på bröstens sidoyta.

Ytlig form av basalcellscancer

Dermatoskopisk bild av ytlig basalcellscancer

Schemat för att avlägsna tumören genom elektroexcision är följande:

Huden dissekeras med hjälp av en elektrokoagulator, radiovågapparat eller laser, tumören avlägsnas med fångande av friska vävnader..

Efter avlägsnandet skickas materialet för histologisk undersökning, under vilken typ av tumör och fullständigheten av dess borttagning bestäms. Vid detektering av tumörvävnad eller en aggressiv typ av hudcancer vid resektionens kanter utförs en andra operation med en större fångst av friska vävnader eller en strålterapiförlopp. De aggressiva histologiska typerna inkluderar morpheiform, basoskamous (metatypisk), mikronodulär.

Bascells hudcancer, ytligt spridande form. Före och efter borttagning med radiovågsmetod. Mellan fotot cirka 6 månader

Komplikationer av elektrokoagulationsmetoden (radiovåg, laser) - i extremt sällsynta fall, suppuration eller minimal blödning under den tidiga postoperativa perioden.

Nackdelar med elektroexcisionsmetod i jämförelse med kirurgiska metoder:

  • Ett mycket begränsat användningsområde - endast med små tumörstorlekar och när den ligger i zonen med låg risk för återfall.
  • Om den högra marginalen från tumörens gräns inte observeras ökar risken för återfall.
  • låg kostnad;
  • operationens minsta varaktighet;
  • minsta arbetskraftsinsats.

Vi kommer att prata i detalj i situationer då denna metod är optimal för behandling av basalcellscancer i slutet av artikeln..

Strålbehandling av basalcellscancer

Denna typ av behandling används för basalcellscancer, då kirurgi inte är möjlig på grund av kontraindikationer eller svårt på grund av tumörens placering, till exempel i ögonlocken eller näsan. Dessutom kan stora tumörer botas med strålbehandling (RT)..

Det finns fyra typer av strålterapi för basalcellscancer:

  • röntgenterapi med kort fokus;
  • fjärr gamma terapi;
  • elektronisk terapi;
  • brakyterapi.

VIKTIG!

Innan förskrivning av strålbehandling måste läkaren se till att det är en bascell framför honom. Inte melanom, inte Merkels karcinom, nämligen basalcellcancer.

För att bekräfta diagnosen tas hela formationen eller dess fragment bort med hjälp av en stans eller rakknivbiopsi och skickas för histologisk undersökning. Dermatoskopi, skrapning eller punktering för cytologisk undersökning och ännu mer en enkel visuell undersökning ersätter INTE histologi.

Efter bekräftelse av diagnosen hänvisas patienten till strålterapi. Enheten är utformad på ett sådant sätt att strålarna inte tränger in djupare än ytskiktet på huden. Påverkan på den omgivande vävnaden är minimal..

Ett exempel på strålterapi för basalcellscancer

Förfarandet för strålbehandling för basalcellscarcinom liknar mycket röntgen. En session tar flera minuter och som regel tar det mer tid för patienten att komma till platsen för proceduren.

Den totala strålningsdosen kan variera beroende på många faktorer och matas till fokus för basalcellscancer i delar, i genomsnitt, från 3 till 7 veckor. Ju större fokus, desto fler sessioner, desto längre behandling och desto större är sannolikheten för komplikationer. Behandlingsplanen bör upprättas av en radiolog, med hänsyn till det specifika fallet.

Strålterapi kan ibland vara det bästa valet jämfört med kirurgi.

Ett alternativ för strålterapi är brachyterapi. I denna metod används en annan strålningskälla - radioisotop som placeras så nära tumören som möjligt på kort tid.

Kontraindikationer för strålbehandling för basalcellscancer:

  • Gorlin-Goltz-syndrom (basalcell nevus), det finns emellertid isolerade rapporter om behandlingen av denna patologi med brachyterapimetoden [7];
  • lupus;
  • skleroderm;
  • xeroderma pigmentosa.

komplikationer:

  • på platsen för strålterapi i mycket sällsynta fall är det möjligt att återutveckla foci för hudcancer;
  • strålningsdermatit - reaktiv inflammation i huden;
  • hudfärg förändras, oftare blir det lättare;
  • ärrutveckling;
  • håravfall på platsen för RT;
  • salivkörtelskada i behandlingsområdet.

nackdelar:

  • ett relativt stort antal möjliga komplikationer;
  • behandlingens längd kan vara mer än sju veckor.

Fördelar i jämförelse med kirurgiska metoder:

  • utförs utan kränkning av huden;
  • smärtfrihet.

Vi kommer att prata i detalj i situationer då denna metod är optimal för behandling av basalcellscancer i slutet av artikeln..

Behandling av basalcellskarcinom med salvor

Användningen av salvor för hudcancer i basalceller kan vid första anblicken verka mycket attraktiv för många patienter och läkare. Det verkar, känna dig själv, smeta och allt kommer att passera. Vänligen läs detta avsnitt till slutet innan du börjar söka på Internet efter "var du kan köpa salva XXXXX".

VIKTIG! Utnämningen av någon salva för basalcellscancer kan inte genomföras utan att först fastställa dess histologiska typ. Detta beror på det faktum att med en morpheiform, mikronodulär eller metatypisk form ökar risken för återfall.

En enkel visuell undersökning, dermatoskopi, skrapning eller punktering ersätter INTE histologi..

För att göra detta, innan proceduren, med hjälp av en stans eller rakknivbiopsi, avlägsnas ett tumörfragment eller hela lesionen och skickas för histologisk undersökning.

Jag kommer att lista salvorna och inom parentes deras handelsnamn för att minska antalet studier som bevisar deras effektivitet:

  1. Imiquimod (Aldara, Keraworth).
  2. 5-fluorouracil salva (Flonida, Efudiks).
  3. Ingenol Mebutat (Picato).
  4. Tazaroten (Tazorak, Zorak, Tarzet).
  5. Solosodin Glykosider (Kuderm).

Det viktigaste i detta avsnitt är indikationerna för användning av dessa salvor för behandling av hudcancer i basalceller. Dessa indikationer formulerades av Food and Drug Administration (FDA) för en salva med den mest bevisade effekten som innehåller imiquimod. Men enligt min mening kommer det att vara riktigt korrekt att projicera dessa indikationer på alla andra krämer: [8]

  1. för vuxna, utan immunbrist (HIV, hepatit B och C, organtransplantation);
  2. för det primära fokuset på basalcellscancer (inte återfall);
  3. högst 2 cm i storlek;
  4. ytspridningsform;
  5. plats på bagageutrymmet, nacken eller lemmarna (utom händer och fötter).

Följande tre poäng för kollegor:

  1. diagnosen bekräftades histologiskt (tumörfragmentet avlägsnades, skickades för histologisk undersökning, slutsatsen var: ”basalcells hudcancer”);
  2. den kirurgiska metoden av någon anledning är inte lämplig för patienten;
  3. det råder ingen tvekan om att patienten kommer att förbli i kontroll och följa rekommendationerna.

Efter att ha läst dessa rader ser du att denna behandlingsmetod kan användas i ett mycket begränsat antal fall..

Klicka på den här bilden för att se fotot före och efter behandlingen av basalcellscancer med imiquimod salva. Genom att ersätta de återstående läkemedelsnamnen i sökningen ser du liknande bilder på andra sätt.

Kontraindikationer för behandling av salvor för basalcellscancer:

  • fokus på basalcellcancer med hög risk för återfall (se tabell i första delen av artikeln);
  • brist på en fullständig uppsättning indikationer;
  • graviditet, amning;
  • barndom.

komplikationer:

  • i vissa fall kan behandlingen ge en partiell effekt, uttryckt endast på bildningens yta, medan i djupare skikt av huden bevaras bascellens vävnad;
  • under behandling med salva kan svullnad, rodnad och ömhet på applikationsstället förekomma.

minuses:

  • mycket begränsad omfattning;
  • behandlingstid upp till 6 veckor.

Fördelar i jämförelse med kirurgiska metoder:

  • smärtfrihet utan att störa huden;
  • kosmetiskt resultat kan vara bättre jämfört med kirurgiska metoder.

Vi kommer att prata i detalj i situationer då denna metod är optimal för behandling av basalcellscancer i slutet av artikeln..

Fotodynamisk terapi för basalcellscancer

Kärnan i metoden (PDT):

  • Genom injektion placeras en speciell substans (fotosensibiliserare) i tumören eller på dess yta (i form av en kräm), vilket ökar känsligheten hos alla kroppsceller för effekterna av ljus med en viss våglängd.
  • Bascellscarcinomceller ackumulerar den med mycket större intensitet än friska..
  • I det sista steget exponeras tumörområdet för en laserstråle, en kemisk reaktion startas, varför de maligna cellerna dör.
  • Den inflammation som uppstår kring utbrottet aktiverar också immunsystemet för att bekämpa hudcancer.

Innan PDT börjar måste läkaren vara säker på att den tar bort en bascell av en icke-aggressiv histologisk typ. Med morpheiform, mikronodulär eller metatypisk form är användningen av PDT oönskad på grund av den ökade risken för återfall.

Detta innebär att ett tumörfragment eller hela skada innan proceduren avlägsnas och skickas för histologisk undersökning, varefter diagnosen basalcellcancer bekräftas..

INTE dermatoskopi, INTE skrapning eller punktering, och absolut INTE en enkel visuell inspektion.

För att få material för histologisk undersökning kan en stans eller rakknivbiopsi användas:

Och sedan börjar det roliga.

Det visar sig att denna typ av behandling inte rekommenderas av FDA för bascells hudcancer i USA (data från 2016) [8]. Samtidigt tillåter onkologiska föreningar (till exempel NCCN) användningen av metoden. Hur så? Finns det verkligen några svårigheter med denna behandlingsmetod? Jag lyckades hitta två fotosensibiliserare med den största bevisbasen.

  1. För en fotosensibilisator av aminolevulinsyra (handelsnamn Alasens) genomfördes en studie på 247 patienter med 745 foci ytlig basalcellscancer, det visade fullständig tumörregression, som kvarstod i 5 år efter behandling i 88% av fallen. [9] Enligt min mening är studien stor, resultaten är övertygande. Det är viktigt att notera att alla diagnoser är histologiskt bekräftade - både primära tumörer och återfall.
  2. För fotosensibiliseraren av metylaminolevulinsyra (handelsnamnet Metvix, Metvikia) finns det också en mycket stor recension [10]. Det inkluderar data från 602 patienter som behandlades med 988 foci av ytlig eller nodulär form av basalcellkarcinom. Frekvensen för fullständig regression av basalcellkarcinom med ytlig form varierade från 85 till 93% under den tredje observationsmånaden och minskade till 75% under det femte observationsåret. hos patienter med nodulär form av basalcellskarcinom observerades i 75–82% av fallen vid 3: e månaden och minskade till 77% av fallen vid det femte observationsåret.

Min granskning av läkemedel påstår sig inte vara 100% fullständig. Men det kommer verkligen inte att vara fullständigt om jag inte tänker på de fotosensibilisatorer som används i Ryssland och studier som bevisar deras effektivitet.

  1. Radachlorin (alias Bremachlorin) och Photoditazine. Det första som störde mig var att jag på pubmed.com, medscape.com och cochrane.org inte hittade studier av effektiviteten hos dessa fotosensibiliserande medel i PDT hos patienter med basalcellscancer. Studier i cellkulturer av endometrialt karcinom, hepatocellulärt karcinom, bröstcancer, lunga, matstrupen, men inte om basalcellscancer.

Okej, vi tittar på inhemsk litteratur. Och hennes resultat är mycket bra.

  • 74 patienter med olika former av basalcellscancer - ytlig, nodulär, ulcerös sklerodermliknande och morpheiform. Den återfallsfria perioden var 5 år hos nästan 98% (av 43) patienter som fick Radachlorin och 97% (av 31) i Photoditazin-gruppen. [elva]
  • 172 patienter med olika former av basalcellscancer. En intra-fokal administration av Radachlorin genomfördes, följt av bestrålning av tumören med en laser med en viss våglängd. Den återfallsfria perioden hos 94% av patienterna var 2 år. Såvitt jag förstod från publikationen genomfördes ingen ytterligare observation. [12]

Andra studier med ett större antal patienter eller med en längre uppföljningsperiod kunde jag inte hitta i den inhemska litteraturen.

Det visar sig vara en konstig situation: på ena sidan av havet fotosensibiliserare med några resultat, på den andra med andra.

Min subjektiva åsikt: studier av aminolevulinsyror och metylaminolevulinsyror verkar för mig mer övertygande på grund av det större antalet patienter och längre observationstid. Det är därför, om frågan uppstod för att genomföra fotodynamisk terapi till min älskade, skulle jag genomföra den med användning av metylaminolevulinsyra. Studier av detta läkemedel kännetecknas av det största antalet patienter och den maximala tiden för övervakning av utvecklingen av återfall.

Foton före och efter fotodynamisk terapi kan visas genom att klicka på den här bilden..

Kontraindikationer för fotodynamisk terapi för basalcellscancer:

  • fokus på basalcellcancer med hög risk för återfall (se tabell i första delen av artikeln);
  • allergiska reaktioner på fotosensibiliseraren;
  • porfyri;
  • photodermatosis;
  • graviditet, amning;
  • barndom.

komplikationer:

  • efter behandling uppträder svullnad, rodnad och ömhet runt tumören;
  • allergiska reaktioner på fotosensibiliseraren.

nackdelar:

  • PDT-effekten är generellt lägre än kirurgiska metoder;
  • Du kan behöva bära solglasögon några dagar efter proceduren.

Fördelar i jämförelse med kirurgiska metoder:

  • hudens integritet kränks inte;
  • kort behandlingstid - en eller flera sessioner;
  • kosmetiska resultat kan vara bättre.

Vi kommer att prata i detalj i situationer då denna metod är optimal för behandling av basalcellscancer i slutet av artikeln..

Cryodestruction i basalcellscancer

Det är enkelt - tumören är fryst med flytande kväve. Som ett resultat förstörs bascellcancerceller. Det finns olika sätt att leverera kväve till tumören - klassisk bomullspinne, sond och applikator.

Det finns flera regler för korrekt kryodestruktion som en patient behöver veta..

  1. Innan kryodestruktion påbörjas måste diagnosen bekräftas morfologiskt. Detta innebär att det borttagna tumörfragmentet eller hela lesionen skickas fullständigt för histologisk undersökning. INTE dermatoskopi, INTE skrapning eller punktering, och absolut INTE en enkel visuell inspektion.

Läkaren måste vara säker på att den med hjälp av kryodestruktion tar bort bascellen av en icke-aggressiv histologisk typ. Med en mormorfisk, mikronodulär eller metatypisk form bör detta inte göras..

För detta används olika procedurer, till exempel en stans eller rakknivbiopsi:

  1. I processen med kryodestruktion kyls fokuset på basalcellscancer och ett litet område runt det till en viss temperatur (−50–60 grader) i minst 30 sekunder. Det bör finnas minst två sådana cykler. [tretton]

Videon nedan visar processen för kryodestruktion av seborrheisk keratos - med basalcellscancer, händer samma sak. Du kan se hur indikatorn blir grön när den önskade temperaturen nås vid en viss punkt:

Det är viktigt att notera att i avsaknad av en indikator, till exempel när du använder en tupfer (alias bomullspinne), kan du inte kontrollera temperaturen. Detta innebär att vävnaderna kanske inte svalnar tillräckligt och därför är sannolikheten för återfall större.

Foton före och efter behandling av basalcellscancer med kryodestruktion visas efter att ha klickat på den här bilden.

Kontraindikationer för kryodestruktion i basalcellscancer:

  • Ett fokus på basalcellcancer med hög risk för återfall (se tabell i slutet av artikeln).

komplikationer:

  • Efter proceduren kan svår svullnad, rodnad och ömhet uppträda på tumörplatsen..

minuses:

  • Effekten av kryodestruktion är vanligtvis lägre än för kirurgiska metoder.

Fördelar i jämförelse med kirurgiska metoder:

  • Kosmetiskt resultat kan vara bättre..

Systemisk behandling av basalcellscancer

Riktad terapi

Riktad läkemedelsbehandling är indicerad för patienter i två fall:

  1. Med utvecklingen av metastaser av basalcellscancer (ett extremt sällsynt tillstånd, beskrivs inte mer än 300 fall i litteraturen).
  2. Med en uttalad lokal spridning av tumören, när den växer in i underliggande vävnader och kirurgi, är strålbehandling omöjlig eller kontraindicerad.

Här är exempel på situationer där målinriktad terapi kan vara effektiv:

Inoperabelt stadium av basalcellscancer. Källa: ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4163765/

För bara tio år sedan hade de patienter vars bilder jag publicerade i den här artikeln praktiskt taget ingen chans att gå från bilder "A" till bilder "C". Extremt giftig kemoterapi i kombination med strålbehandling ökade inte patienternas genomsnittliga livslängd. Detta metastaserande basalcellkarcinom var cirka 10 månader från diagnostiden. [14]

Men med upptäckten av Wismodegib (Vismodegib, handelsnamn Erivedzh) och Sonidegib (Sonidegib, handelsnamn Odomzo) har situationen förändrats.

Under 2017 publicerades resultaten av en multicenter två-bröstsstudie av effektiviteten hos Wismodegib på 104 patienter med metastaserande eller inoperabel hudcancer i basalceller. Fas 2-studie. [femton]

I den inoperabla basalcellgruppen (70 patienter) observerades en minskning av tumören hos 38. Med andra ord erhölls ett svar på behandling hos 60% av patienterna. Bland dessa 60% (38 personer) försvann tumören i 20 studiedeltagare fullständigt och 18 - det var en partiell regression (minskning).

I gruppen basalcellscancer med metastaser (det fanns 33 av dem) fick 16 partiell regression, dvs 49% av deltagarna uppvisade en minskning av tumören i varierande grad. Tyvärr utvecklades inte tumörfokusens fullständiga försvinnande hos någon patient.

Inoperabelt stadium av basalcellscancer. Källa: ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4006072/

Tyvärr har denna behandlingseffektivitet också en obehaglig nackdel som är associerad med biverkningar av detta läkemedel:

  • muskelryckningar;
  • håravfall;
  • förlust av smak;
  • viktminskning;
  • ökad trötthet;
  • illamående;
  • minskad aptit;
  • diarre.

Vid 39: e månaden i studien avbröts 96 av 104 patienter av behandlingen av följande skäl.

Gymnastik För Ben